Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 20.06.2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Boc, cerut de liderii USL la Cotroceni pentru
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/mandatul-usl-pentru-consultarile-la-cotroceni-constitutie-revizuita-numai-dupa-parlamentare-re.html


 

Reorganizarea administrativ-teritorială, revizuirea Constituţiei, criza economică şi socială, situaţia numirilor în CSM, corupţia din vămi şi ANAF sunt temele pentru care liderii USL au primit mandat să le abordeze la consultările de marţi de la Palatul Cotroceni. Potrivit co-preşedinţilor Uniunii Social-Liberale, modificarea textului fundamental al ţării este de dorit a avea loc în timpul legislaturii viitoare, după alegerile parlamentare din 2012. În paralel, reorganizarea administrativ-teritorială, prin desfiinţarea celkor 41 de judeţe, este considerată inacceptabilă.

 

Potrivit mandatului stabilit de conducere, delegaţia USL îi va comunica preşedintelui Traian Băsescu că revizuirea Constituţiei ar trebui să se discute de Legislativul viitor, iar reorganizarea administrativ-teritorială pornind de la desfiinţarea actualelor judeţe este inacceptabilă.

 

"USL are o poziţie consecventă, coerentă, pe care o menţine într-un moment în care, în mod aritificial şi iresposabil, agenda publică şi scena politică sunt tulburate periculos de către Traian Băsescu şi de cei care aleargă să transpună în fapt ce spune Traian Băsescu. Despre revizuirea Constituţiei, lucrurile rămân neschimbate - vom discuta despre asta în viitorul Parlament; tema reorganizării administrativ-teritoriale - poziţia USL este clară: noi spunem clar, îi vom spune şi lui Traian Băsescu mâine: nu se desfiinţează judeţele, nu e aceptabilă nicio formă cu opt judeţe mari, nici cu 16 judeţe mari. Lucrurile trebuie să rămână din punct de vedere administrativ aşa cum sunt", a explicat liderul liberal, Crin Antonescu.

 

El a precizat că vor ridica şi alte probleme "mai serioase" din economia şi societatea românească.

 

"Toate datele recente ne arată că norii se strâng din nou, exporturile scad, măsurile de austeritate se continuă chiar mai rău decât până acum, situaţia internaţională nu ne ajută deloc, există in continuare un blocaj privind investiţiile străine, creditarea, tot ce ar trebui să facă economia să funcţioneze, să ofere locuri de muncă", a preluat ştafeta social-democratul Victor Ponta.

Ponta a menţionat şi alte "probleme punctuale ce trebuie îndreptate" - blocajul de şase luni de la CSM, blocajul în ce priveşte judecătorii ICCJ, dar şi problema corupţiei şi a sistemului corupt în ce priveşte ANAF, Garda Financiară, vama.

 

"Păstrarea din interese financiare şi politice a unui personaj corupt, considerat ca fiind coodonatorul corupţiei Sorin Blejnar blochează capacitatea României de a-şi construi un sistem fiscal performant", a mai spus el.

 

În schimb, cei doi co-preşedinţi USL au aruncat o nouă mănuşă premierului Emil Boc. Ei au apreciat că ar fi benefic ca la consultările de marţi, de la Cotroceni, să participe, alături de preşedintele Traian Băsescu, şi premierul Emil Boc, pentru "a lua notiţe" şi a avea o discuţie "serioasă şi aplicată".

 

"Ar fi bine, dar nu noi putem să impunem aşa ceva, ca şi domnul Băsescu să vină cu domnul Boc. Aşa e firesc, să stea acolo şi să noteze ce se hotărăşte", a spus Antonescu.

 

"O discuţie cu adevărat serioasă şi aplicată ar fi Traian Băsescu alături de primul-ministru Emil Boc şi co-preşedinţii USL. Dacă nu se doreşte acest lucru, o să încercăm să suplinim", a punctat şi preşedintele PSD, Victor Ponta.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.